Doelstelling

KVO is van oorsprong een competitief ingestelde vereniging. 

Ons doel is, via efficiënt en hard trainen, onze zwemsters op te leiden en te laten deelnemen aan Vlaamse, Belgische en internationale wedstrijden.

Daarbij is het ons eerste doel om zo hoog mogelijk te eindigen in de rangschikking!

Daarnaast is het binnen onze vereniging even belangrijk om alle, zo niet zoveel mogelijk zwemsters, te laten deelnemen aan deze wedstrijden en om de groep plezier te laten beleven aan deze mooie sport en een vriendschapsband op te laten bouwen met de medezwemsters.

Wat is artistiek zwemmen?

Artistiekzwemmen kan je vergelijken met dansen of ballet in het water.

Zwemmen op muziek wordt gecombineerd met eenvoudige maar ook complexe figuren op of onder water. 

Artistiekzwemmen is vooral een teamsport, maar op wedstrijden worden ook solo's en duetten gezwommen.

In onze club kan je terecht voor initiatie en competitie artistiekzwemmen. We richten ons tot jongeren die reeds 25-50m kunnen zwemmen.

Vanuit deze basis wordt de opleiding gestart.

Het begin van de opleiding bestaat uit het aanleren van de verschillende zwemslagen zoals crawl, rugcrawl, dolfijn- en schoolslag. Een goede artistiekzwemster moet immers ook een goede zwemster zijn.

Gelijktijdig worden de basistechnieken van het artistiekzwemmen aangeleerd.

Wanneer de meisjes deze voldoende onder de knie hebben, wordt begonnen met het aanleren van de technische oefeningen (ook figuren genoemd).

Een artistiek zwemster ontwikkelt een goede houding, lenigheid, kracht, controle van de ademhaling, uithoudingsvermogen, volledige beheersing van de bewegingen, muziekgevoel en teamgeest.

Geschiedenis

Kunstzwemvereniging Valkaart Oostkamp, of korter KVO, bestaat in Oostkamp sinds 1997.

De club is ontstaan uit de kunstzwemclub 'Ichthyes Interbad'.

Deze oude vereniging werd ontbonden, maar het gros van de zwemsters en trainsters willen de sport geen vaarwel zeggen en vestigen zich samen in Oostkamp.

De eerste jaren van deze jonge vereniging, die zowel de thuisbasis als grondvesting mag gebruiken van de plaatselijke zwemclub ZVO, zijn een echte leerschool. Zowel op sportief als op bestuurlijk vlak is deze inloopperiode heel erg belangrijk. Na enkele jaren valt alles binnen de vereniging stilaan op zijn plooi. Iedereen heeft zijn weg gevonden, de groep heeft zich georganiseerd.

Sinds 2010 zijn we een geheel onafhankelijke vzw.

Sinds het begin is enthousiasme en vriendschap de basis van de club. Deze twee steunpilaren vormen de leidraad doorheen het verhaal, doorheen de groep die volledig bestaat uit vrijwilligers.

Elke zomer richten we een trainingsstage in voor elk KVO-lid. Vroeger in Oostkamp, daarna in Godinne.

Onder leiding van buitenlandse gasttrainers, proberen we de groep klaar te stomen voor het volgende seizoen. We proberen trainers en zwemsters 'hongerig' te maken naar resultaat en nieuwe uitdagingen. We kiezen hierbij heel bewust voor een formule met internaat om de samenhorigheid van de groep te versterken.

Sinds KVO opgestart is, hadden we regelmatig zwemsters die zich in de top van de rangschikking konden vestigen op wedstrijden in Vlaanderen en België.

Steeds vaker zien we echter één of meerdere KVO zwemsters die via hun uitstekende prestaties van het voorbije werkjaar, geselecteerd worden bij de top 10 ploegen.

Onze jeugdploegen vinden de aansluiting naar de top met het Belgische kunstzwemgebeuren en nemen geleidelijk vijfde, vierde, tweede en zelf eerste plaatsen in de rangschikking in. Om de zwemsters hierbij nog dat laatste duwtje te kunnen geven trekt KVO er op uit voor een zeer intensieve training in het buitenland.

Het gaat ons voor de wind.........